menu
Word Lid
Rusthuizen: Vlaams Belang wil de terugvordering bij kinderen afschaffen

Een rusthuisfactuur betalen? Voor heel wat Vlamingen is het niet evident. Zo krijgt meer dan 80% van de Vlamingen niet genoeg pensioen om een rusthuis te betalen. De gemiddelde werknemer kreeg in 2022 precies 1.545 euro pensioen. En een rusthuisfactuur bedraagt gemiddeld 2.096 euro per maand.

Schokkende cijfers voor een welvarende regio, en een bewijs dat de prioriteiten van de machtspartijen totaal verkeerd liggen. Ook in Beerse is dat jammer genoeg het geval. Reeds in juni diende onze partij op de gemeenteraad een voorstel in om de onderhoudsplicht voor kinderen af te schaffen, een voorstel dat vorige maand opnieuw op tafel kwam. Die onderhoudsplicht houdt in dat wanneer een gepensioneerde zijn rusthuisfactuur niet kan betalen, het OCMW de kinderen mag dwingen om die deels te betalen. En het zijn niet de minste bedragen waarop het OCMW beslag legt: vaak loopt het op tot honderden euro's per maand (in de tabel in bijlage kan u terugvinden over hoeveel dit voor u kan gaan.) Voor alle duidelijkheid: ons voorstel gaat niet om wie zich bewust onvermogend maakte om dan naar het OCMW te stappen.

Deze onderhoudsplicht is een grote schande. Terwijl de hardwerkende Vlaming verplicht wordt om met ongeveer de hoogste belastingen ter wereld gelukszoekers allerhande te financieren, krijgt diezelfde Vlaming na een loopbaan lang gewerkt te hebben ruim 500 euro per maand te weinig om zijn rusthuis te dekken en komt de overheid vervolgens tot overmaat van schande op de deur van de kinderen bonken om geld.

Het verbaasde ons dan ook volledig dat zowel de meerderheid (CDE-Vlim.be en Beerse Plus) als de bravere oppositiepartijen (N-VA en Groen) ons voorstel tegenhielden. Er zijn nochtans al 28 gemeenten in Vlaanderen die de onderhoudsplicht wél afvoerden, waaronder Vosselaar en Turnhout.

Zo bleek opnieuw wat steeds meer Vlamingen beseffen, dat alléén met het Vlaams Belang een ander, socialer beleid mogelijk is.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF