menu
Word Lid
Een veilige en nette gemeente: onze prioriteit!
Voor Vlaams Belang Beerse-Vlimmeren zijn de veiligheid en netheid van onze gemeente een prioritaire opdracht. Overlast, zwerfvuil en geweld maken het leven voor onze mensen er immers niet fijner op.

Het Vlaams Belang wil dat er opgetreden wordt tegen elke daad die overlast of onveiligheid veroorzaakt. Consequent en altijd. Dat gaat dus heel wat verder dan een politioneel optreden ten aanzien van criminaliteit. Nultolerantie moet ook gelden voor druggebruik, vandalisme en werkelijke overlast. Verbaal of fysiek intimideren van onder meer vrouwen, holebi’s, veiligheidspersoneel en dergelijke meer moet gesanctioneerd worden. GAS-boetes zijn hiervoor een belangrijk instrument.
De zichtbare aanwezigheid van politiemensen op straat maakt de politie meer aanspreekbaar en verbetert de samenwerking tussen inwoners en politie. Aanwezigheid op het terrein verzekert een kordate aanpak van heel wat vormen van overlast en criminaliteit. Administratieve taken moet men meer overlaten aan burgerpersoneel. Daarom moeten politiemensen maximaal de straat op en moeten er per politiezone voldoende operationele interventieploegen beschikbaar zijn. Er moet dan ook werk gemaakt worden van een inhaaloperatie voor het structurele tekort aan lokale politiemensen. Het Vlaams Belang pleit daarnaast voor de opwaarderen van de wijkagent en het heropenen van wijkcommissariaten waar nodig. Voor Vlimmeren is er dringend nood aan een eigen wijkkantoor waar zij terecht kunnen met hun vragen en meldingen.

Vlaams Belang pleit ook voor een vierjaarlijks overlegmoment tussen de burgers, de wijkagenten en hun leidinggevenden: een zitting waar mensen kleine bezorgdheden kunnen delen. Feedback moet nadien volgen. Dit kan mede georganiseerd worden in samenwerking met de bestaande wijkverenigingen.

In wijken waar het nog niet aanwezig is, promoten we het BIN (Buurt Informatie Netwerk).

Een uitbreiding van de elektronische aangifte moet mogelijk zijn zolang ook de aangifte in het bureel steeds blijft kunnen. In Vlimmeren moet er een hulpbureau komen van de politie dat gedurende enkele uren per week toegankelijk is, zowel op afspraak als met vrije inloopmomenten. Deze vrije inloopmomenten moeten ook in Beerse mogelijk worden.

De officiële misdaadstatistieken geven slechts een fractie weer van de echte criminaliteit. De Federale Veiligheidsmonitor leert ons dat de algemene meldingsbereidheid zelfs lager ligt dan 40%. Daarom moeten onze steden en gemeenten de aangiftebereidheid stimuleren via het beter bekend maken van de elektronische aangifte, het uitbreiden van de lijst van feiten en misdrijven die kunnen aangegeven worden en het verlagen van technische drempel. Vlaams Belang wil dat slachtoffers worden geïnformeerd over het concrete gevolg van hun aangifte en over de uitgesproken sancties.

Overlast door jongeren moet geweerd worden van onze pleinen en straten. Vechtpartijen en willekeurige aanvallen door jongeren nemen toe en het geweld wordt steeds driester. De aanpak van deze hangjongeren kan alleen succesvol zijn als alle partijen zich gezamenlijk inzetten. Een gecoördineerd beleid waarbij iedere betrokken partij zijn verantwoordelijkheid neemt. Het Vlaams Belang wil dat lokale besturen streng optreden in overleg met scholen, jeugdverenigingen en politie. Ook moeten lokale besturen bepleiten om doortastende maatregelen te treffen, zoals het efficiënter en breder toepassen van het snelrecht, het voorwaardelijk maken van kindergeld en dat 16- tot 18-jarigen bij ernstige misdrijven als volwassene worden berecht. Gemeentebesturen moeten duidelijk maken dat geweld niet getolereerd wordt en actief de politionele aanpak ondersteunen.

Om deze problematiek op een meer gestructureerde manier aan te pakken, stellen wij voor dat de gemeente een “Projectleider-Veiligheidscoördinator” aanstelt dewelke zich enkele uren per week met deze materie bezighoudt en ondersteuning krijgt van een “Jongerenwerker” en een “Wijkagent”. Deze personen zijn bij uitstek geschikt om een vertrouwensrelatie met jongeren op te bouwen. Op deze manier kan men inzicht krijgen in de problemen, maatregelen formuleren en prioriteiten aanbrengen in de probleemgebieden. De geluidsoverlast, vernielingen, agressie en onder andere het openbaar alcohol- en drugsgebruik kunnen vermeden worden. Er is dringend nood in een plan van aanpak vooraleer ook hier dit soort van geweld uit de hand loopt. Het regelmatig bijsturen en evalueren van dit project zal noodzakelijk zijn.
Het Vlaams Belang pleit voor een gecoördineerde aanpak tegen malafide handelszaken zoals verdachte nachtwinkels en schimmige vzw’s die dienst doen als dekmantel voor drughandel of het witwassen van geld. Samenwerking tussen politie, economische inspectie en andere diensten is essentieel om effectief op te treden. Steden en gemeenten moeten het criminaliteitsplatform Graydon Creditsafe raadplegen voordat ze vergunningen verlenen en toegang krijgen tot de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Malafide zaken en bedrijven zonder de vereiste vergunningen moeten direct en definitief worden gesloten.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF